Blog : La benedicció i solta simbòlica d’aigües de la Séquia Real del Xúquer

El dimarts 4 de juny va tindre lloc l’acte de la benedicció i solta simbòlica d’aigües en l’Assut d’Antella.

A l’acte van assistir la Consellera d’Agricultura, Medi Ambient  i Desenvolupament Rural  Elena Cebrián , acompanyada del  Director general d’Agricultura Roger Llanes , així com el President de la CHJ ,Manuel Alcalde, el Director tècnic Javier Ferrer i membres del seu equip,  junt representants de les administracions locals, els qui  foren rebuts  pel  President de la Séquia Real del Xúquer Antonio Costa  acompanyat del Secretari   de la Comunitat Juan Valero de Palma .

Aprofitant aquest acte es van visitar les obres de la Xarxa de Transport  del sector  10 executades amb fons propis de la CHJ  que permetran posar en funcionament les obres de la xarxa de distribució finalitzades l’any 2008 i que estan en sec, donant servei de reg a pressió a 2.136 fanecades dels TT.MM de L’Alcúdia i Guadassuar.

 

Com explicava Ana Belén Faundez, Directora d’aquestes Obres, des d’una Derivació de RT del sector 9 s’ha instal·lat una canonada de PVC orientat de 1500 metres lineals de longitud i DN 400 mm.

Les singularitats més importants són els encreuaments amb l’A7 a l’altura de Montortal i de la Línia 1 d’FGV València-Vilanova de Castelló que han sigut executades mitjançant claves. Disposa d’una canalització amb fibra òptica i Wifi per a la comunicació amb el Centre de Control, i al llarg del seu traçat s’han instal·lat 2 assortidors per a l’ompliment de tancs en  labors agrícoles.

L’entrada en servei d’aquest sector permetrà a mitjà termini l’estalvi de 500.000 m3/any per la millora en l’eficiència de reg.

També  es van visitar les obres del sector 1-C a Antella, el projecte de la qual permetrà el reg localitzat en 190 hectàrees agrícoles d’aquest municipi. Aquestes obres han sigut promogudes per la Direcció General d’Agricultura.

La Consellera va destacar la importància del projecte que està pràcticament finalitzada mancant que en quatre mesos concloguen les obres complementàries, relatives a camins, automatismes i instal·lació elèctrica pendents.

El president de la Comunitat, Antonio Costa va recalcar la necessitat de continuar avançant en el procés de modernització fins a la seua finalització tal com venen demandant els regants de la Comunitat, sol·licitant l’esforç de totes les Administracions per a concloure aquestes obres que haurien d’haver finalitzat l’any 2009 i que permetran fer més competitiva la nostra agricultura, estalviar costos i millorar la qualitat de les produccions i les condicions de treball i de vida dels nostres regants. Però, a més beneficiarà a tota la Comunitat Valenciana    i a tota la Conca del Xúquer,perquè l’augment de la nostra eficiència permetrà, estalviar uns volums d’aigua molt importants, reduir el dèficit del Xúquer i portar aigua a l’Albufera, de la qual tan orgullosos ens sentim tots  els valencians.

I va afegir que tot i que per a aquesta campanya hi ha aigua en els embassaments per a atendre les demandes de reg amb normalitat, cal fer un ús prudent de l’aigua ja que tot estalvi augmentarà la nostra garantia de reg en les pròximes campanyes.

Finalment, com cada any, es va concloure l’acte amb la benedicció  i solta simbòlica d’aigües  que té el seu origen en el tall d’aigües del Canal Principal , quan el seu llit, caixers i marges de terra, per a la seua neteja en els mesos d’hivern. Per a això, es dedicaven diverses setmanes de dur treball a fi de deixar-ho llest per a la campanya de regs garantint l’arribada de l’aigua en condicions.

Hui, amb aquest acte , celebrem l’inici d’una nova campanya.

Regants

Selecciona idioma:

VALENCIANO ESPAÑOL