Blog : 750 Aniversari de la Séquia Reial del Xúquer

En unes notes de l’any 1963, preparatòries de la celebració, en maig de 1964, de VII Centenari de la fundació de la Séquia Reial del Xúquer pel Rei En Jaime el Conqueridor, s’indicava:

la fecha exacta de este acontecimiento, la construcción de la Acequia Real y su Azud, se desconoce, pero se sabe documentalmente que las obras se iniciaron antes de 1260 y por tanto la conmemoración centenaria, si no precisa, al menos resulta aproximada. Tal vez vamos a festejar las efemérides con algún retraso, disculpable cuando se trata de tantos siglos de historia”.

Per tant, es va tendre la data de 1964 com a referència i cinquanta anys més tard, en 2014, es va complir 750 anys de la fundació de la Séquia Reial del Xúquer.

Esta celebració va ser una excel·lent oportunitat que va donar a conèixer la Séquia Reial del Xúquer a la societat en general i, de manera particular, als veïns de les poblacions a les quals beneficia.

Es van realitzar diferents actes. Entre ells, exposicions itinerants pels municipis pels què transcorre la Séquia Reial del Xúquer. En estes exposicions es va mostrar la història de la Séquia Reial del Xúquer des de la seua fundació fins als nostres dies, amb especial incidència en la modernització. Així mateix es van pronunciar diverses conferències exposades per historiadors i cronistes oficials dels distints municipis, es van publicar tríptics i fullets per a deixar constància d’esta celebració.

Durant els 750 anys de la seua existència, la Séquia Reial del Xúquer ha mantingut les mateixes funcions: distribució justa, ordenada i pacífica de les aigües, creació de riquesa en la zona de reg i una agricultura d’exportació.

És la Comunitat de Regants més important de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i està integrada per més de 25.000 regants que utilitzen les aigües del riu Xúquer.

Per a tots els integrants de la Séquia Reial del Xúquer, complir la històrica xifra de 750 anys va suposar un motiu d’orgull i celebració pel treball desenvolupat durant segles i, sobre tot, per la vida i activitat que este canal ha generat al seu voltant.

Regants

Selecciona idioma:

VALENCIANO ESPAÑOL